Willem van Hartskamp

Willem

Passie… een van de sleutelwoorden als Willem zich moet omschrijven. Passie voor het onderwijs, passie voor mensen, passie voor boeken. Vol bezieling, elan, staat hij in het dagelijks leven voor de klas op een middelbare school in het land. Nederlands is zijn ding. Nu nog hopen dat dit ook geldt voor zijn leerlingen…

Willem van Hartskamp

Passie voor mensen. Goede vriendschappen hebben, genieten met elkaar van een sfeervol glaasje wijn, liefde voor het leven delen met elkaar. Gelukkig getrouwd, gepassioneerd echtgenoot en vader van 3 verrukkelijke kinderen. En Willem mag zeggen, de passie voor boeken is ze met de paplepel ingegoten. Trots!

Passie voor boeken. Naast zijn werk als docent Nederlands is hij werkzaam als recensent voor het Nederlands Dagblad en de grootste boekensite van Nederland: www.Hebban.nl. Voor genoemde site recenseert hij met name non-fictie, terwijl hij voor de krant (christelijke) thrillers recenseert. Van jongs af aan heeft hij al heel veel met boeken. Hij verslond ze. Wekelijks naar de bibliotheek in Apeldoorn, zijn geboortestad, was eerder regel dan uitzondering. Een tweede thuis! De geur die er hing, de mensen die er werkten, de honderden boeken die voor het grijpen lagen, het zijn waardevolle herinneringen aan een heerlijke jeugd.

Via de Veluwe bereikte hij zo rond zijn twintigste levensjaar, het tussenstation Rouveen. Met genoegen er jaren gewoond hebbend, ging de reis verder naar het hoge noorden, Hoogeveen. Daar mag hij nu met zijn gezin twee riante, hoge boekenkasten bewonderen, gevuld met de meest uiteenlopende boekwerken. Strijkend met de vingers over de boekenruggen, staat hij soms zomaar even stil…

Samen met Jan Jaap Karsten, zijn goede vriend en mede-recensent, lezen en schrijven ze voor iedereen die iets heeft met boeken. Na samen gestudeerd te hebben aan de Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle, werden ze collega’s van elkaar. Ook in het recenseren van boeken vonden ze elkaar.

Als christen wil hij laten zien dat boeken veel zeggingskracht hebben in het leven. Boeken geven je onderwijs. Die ‘schatten’ zien te vinden is een nastrevenswaardig doel. Door een frisse, christelijke bril wil hij kijken naar zoveel moois dat de boekenwereld heeft te bieden. De ene keer lovend, de andere keer weer positief-kritisch. Maar bovenal…vol passie!