Meade, Glenn | Het Romanov mysterie

Over Willem van Hartskamp

Bibliofiel. Passie voor onderwijs. Fervent wandelaar.
Rate this post

Sommige mysteries worden nooit onthuld, soms zijn er geen antwoorden. Hiermee is de toon gezet van Het Romanov mysterie.

Meade, bekend van zijn spannende thriller De tweede Messias heeft zijn schrijversoog laten vallen op Anastasia, de beroemde, mysterieuze dochter van tsaar Romanov. Net als wereldwijd bekende auteurs als Steve Berry (De Romanov Voorspelling) en Robert Goddard (Een oude schuld) probeert Meade zijn hypothese over de verdwenen tsarendochter uit te werken in een vuistdikke roman. Archeologe Laura Pavlov staat op het punt een enorme ontdekking te doen. In de permafrost bij Jekaterinenburg, Rusland is het goed geconserveerde lichaam van een vrouw gevonden. Deze vondst werpt nieuw licht op de (vermoedelijk vermoorde) dochter van de beroemde tsaar Romanov. Pavlov brengt een bezoek aan Ierland, waar een oude man woont die meer van de zaak afweet. Er zou ooit een complot geweest zijn om de familie Romanov te redden van een gewisse dood. Hiermee ontvouwt zich een historisch verhaal vol verraad, geheimen, leugens. Zal ooit bekend worden hoe het is afgelopen met Anastasia? Zal de roman van Meade het antwoord brengen?

De auteur is erin geslaagd een spannende historische roman te schrijven. Een thriller mag het niet genoemd worden. Daarvoor ontbreekt de intens voelbare spanning die je op het puntje van je stoel laat belanden en mis je verrassende ‘twists’. Hij doseert feit en fictie heel goed. Tegelijk wordt het hierdoor stroperig en heb je soms de behoefte enkele bladzijden snel om te slaan en verderop door te lezen zonder het gevoel dat je echt iets mist. De roman is te complex, teveel personages die een rol spelen. Heel jammer dat een lijst met namen voorin het boek ontbreekt, dit had de structuur van het boek nog beter uit de verf doen komen. Achterin het boek staat een mooi afsluitend stuk van de schrijver. Hier gaat hij in op wat waarheid en wat fictie is. Hij laat het eenvoudig over aan de lezer. De openingszin van dit nawoord is veelzeggend: “Alle verhalen vinden hun eigen liefhebber.”

Bestel dit boek nu bij boekhandel Riemer en heb het morgen in huis! Riemer Boekhandel

Auteur: Glenn Meade
Titel: Het Romanov Mysterie
Uitgever: Kok - Kampen
Prijs: €
Bladzijden:
Recensent: Willem van Hartskamp
Genre: Historische roman
ISBN: 9789043521680
Waardering: Matig
Taalgebruik: Geen opmerkingen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.