Ellory, R.J. | Broedertwist

Over Jan Jaap Karsten

Schrijver in mijn dromen. Basisschooldirecteur. Ex-leraar Nederlands. Vader. Man. In omgekeerde volgorde. Denk ik.
4/5 - (1 stemmen)
Broedertwist -Ellory

Een goed boek schrijven is één ding. Dat Ellory dat kan, wisten we al sinds Een stil geloof in engelen en Een volmaakte vendetta. Nu is er het nieuwste boek van Ellory: Broedertwist, waarmee Ellory aantoont dat hij het niveau heel hoog weet te houden.

Broedertwist begint eigenlijk helemaal niet als een thriller. We maken kennis met het gezin Riggs, dat een heel normaal gezin lijkt. Het enige wat een beetje moeizaam gaat, is dat vader Riggs moeite heeft zijn vaderrol goed te pakken ten opzichte van zijn oudste zoon Carson, maar dat trekt bij op het moment dat er een tweede zoon, Evan, geboren wordt. Toch is dan het zaadje gelegd voor een enorm conflict met grote gevolgen.

Maar toen leek het of de duivel neerdaalde in Calvary. Met een hoed en een jas en een scheve glimlach kwam hij aangewaaid van achter het Stockton Plateau en de rivier de Pecos en een duister kwaad wandelde het leven van William en Grace Riggs binnen.

Het tweede verhaal dat oorspronkelijk nog niet met het eerste te maken heeft, is het verhaal van Henry Quinn, die een begaafd gitarist en zanger is. In een bui van verveling drinkt hij een paar biertjes, probeert het huisgeweer en schiet onbewust door de schutting zijn buurmeisje in haar hals. Hij is net achttien geworden en wordt veroordeeld tot 3 jaar cel.

In de gevangenis komt hij echter Evan Riggs tegen, die als een mentor voor hem is. Hij zit levenslang voor moord, maar Henry leert hem kennen als een redelijke en betrouwbare man. Ze praten veel over muziek en als Henry’s tijd erop zit, heeft Evan een verzoek: breng een brief aan mijn dochter, die opgevoed wordt door mijn broer.

Belofte maakt schuld

Henry belooft het en hij neemt zijn belofte serieus. Nadat hij zijn moeder heeft opgezocht, kondigt hij al snel aan af te reizen naar het stadje waar Carson sheriff is. Daar wordt hij allesbehalve vriendelijk ontvangen. Carson beweert nergens van te weten en maakt Henry duidelijk zich er niet mee te bemoeien. Maar beloofd is beloofd en Henry gaat, geholpen door een vriendin die hij maakt, op zoek naar andere manieren om de dochter in kwestie te vinden. Stukje bij beetje ontrafelt hij een duistere familiegeschiedenis, die een heel dorp al jaren in de greep houdt.

Het boek is een echte Ellory: de personages zijn fantastisch beschreven, de dialogen zijn heerlijk scherp en na een hoofdstukje lezen ben je helemaal in Texaanse sferen, met de stoffige wegen, de lege vlakten en de veranda’s. Ellory kan je als geen andere het verhaal intrekken. Hij maakt de personages tot jouw vrienden, hij maakt de zoektocht jouw zoektocht en het stadje jouw stadje.

Qua thematiek doet het boek enigszins denken aan de film Legends of the Fall: ruziënde broers om een meisje. Ellory geeft wel degelijk een heel eigen draai aan het verhaal, maar de sfeer tussen jaloerse broers is uitermate herkenbaar. Ook heel overdraagbaar trouwens: het is het soort klein leed dat, als de kaarten verkeerd geschud zijn, zomaar kan uitlopen op een gruwelijk drama.

Bestel dit boek nu bij boekhandel Riemer en heb het morgen in huis! Riemer Boekhandel

Auteur: R.J. Ellory
Titel: Broedertwist
Uitgever: De Fontein - Utrecht
Prijs: €20,99
Bladzijden: 432
Recensent: Jan Jaap Karsten
Genre: Literaire fictie, Roman (literatuur), Psychologisch thriller
ISBN: 9789026138997
Waardering: Uitstekend
Taalgebruik: Functioneel grof taalgebruik, Vloeken, Bastaardvloeken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.