Knight, Renee | Disclaimer

Over Willem van Hartskamp

Bibliofiel. Passie voor onderwijs. Fervent wandelaar.
Rate this post

Disclaimer 2Stel je voor, je leest een spannende thriller waarin jij de hoofdrol speelt. Het blijkt verontrustend. Hoe kan de auteur ooit weten van jouw geheim? Dat kan ook niet. Toch…?

Dit overkomt Catherine Ravenscroft, de hoofdpersoon van Disclaimer, geschreven door Renee Knight. Catherine leest in een vreemde en geheimzinnige thriller (De volmaakte vreemdeling), die op mysterieuze wijze in haar huis is beland, een ijzingwekkend en traumatisch verhaal: Haar verhaal! Haar zoektocht naar het hoe en waarom brengt haar afwisselend in het heden en verleden. Als ze uiteindelijk de bizarre dood van de fictieve hoofdpersoon beschreven ziet staan, weet ze een ding zeker: iemand is op haar ondergang uit!

De lay-out van Disclaimer is een juweeltje. Een prachtige omslag met op de voor-en achterkant een mysterieuze foto en negatief. Dit lokt uit om het boek nader ter hand te nemen. Ook de verbinding tussen voor-en achterflap is bijzonder. Samen vormt het als het ware een cassette. Hier is duidelijk over nagedacht. Voorop lees je de titel met de volgende ondertitel: elke overeenkomst met bestaande personen, levend of dood, berust op toeval… Dit wordt herhaald op de achterflap, maar dan voorzien van een sterretje (asterisk). Hiermee wordt verwezen naar de zijkant van het boek waar staat te lezen: Alles wat je net gelezen hebt, is een leugen. Een vondst!

De hoofdstukken beginnen met een duidelijke tijdsverwijzing die verwijst naar het heden of (verre) verleden. Het verhaal speelt zich af in Londen. De setting is goed gekozen. Naarmate je verder komt in het boek word je heen en weer geslingerd tussen de verschillende tijdsperioden en weet je soms niet goed meer wanneer het verhaal zich afspeelt. Die verwarring spoort met de verwarrende gevoelens die de hoofdpersonages ervaren. Dit verhaal zet zich vast in je hoofd en laat je niet meer los!

Knight, behalve auteur ook scenarioschrijfster voor de BBC, Channel Four en Capitol Films, laat zien dat ze verstand van zaken heeft. Haast filmisch verloopt het verhaal. Halverwege weet je hoe de vork in de steel zit, het verhaal is wat dat betreft niet spectaculair of bijzonder…Totdat enkele strakke plotwendingen ervoor zorgen dat alles op z’n kop gezet wordt! De personages zijn snel bekend, maar hoe deze zich ontwikkelen is een ander verhaal. Deze thriller eindigt met een kippenvelmoment. Knap gedaan!

Tussen de regels door, krijg je best wat mee over het schrijven van fictie: ‘Het was fictie, maar niettemin zou ik graag willen geloven dat het de waarheid van haar ballast heeft bevrijd: dat de fictie de waarheid in staat heeft gesteld naar de oppervlakte te drijven. Tenslotte gaat het om de essentie van een verhaal.’

Het taalgebruik laat toch wel te wensen over. Expliciete seksscènes en minder literair taalgebruik voegen niet altijd wat toe. Dat heeft dit boek niet nodig. Plaats voor religie is er nauwelijks, een enkele keer piept religie om de hoek: ‘Catherine dankt God. Nou ja, ze dankt iemand en die noemt ze God, al kan ze Hem niet goed plaatsen.’

De conclusie is helder aan het eind van het verhaal: er is moed nodig om achter het masker te kijken en je ware zelf te zien. Die confrontatie met jezelf is prachtig uit de verf gekomen.

 

Bestel dit boek nu bij boekhandel Riemer en heb het morgen in huis! Riemer Boekhandel

Auteur: Renee Knight
Titel: Disclaimer
Uitgever: Ambo Anthos - Amsterdam
Prijs: €
Bladzijden:
Recensent: Willem van Hartskamp
Genre: Psychologische roman
ISBN: 9789026329456
Waardering: Matig
Taalgebruik: Vloeken, Bevat expliciete erotiek

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.