Caldwell, Ian | Het vijfde evangelie

Over Jan Jaap Karsten

Schrijver in mijn dromen. Basisschooldirecteur. Ex-leraar Nederlands. Vader. Man. In omgekeerde volgorde. Denk ik.
Rate this post

Caldwell, Het vijfde evangeliePadre Alex Andreou heeft een rustig bestaan als leraar in het Vaticaan. Zijn broer Simon is een belangrijke diplomaat in dienst van het Vaticaan. Op een avond belt Simon Alex in paniek op. Hij heeft een wederzijdse vriend gevonden, die door een kogel om het leven is gekomen. Simon wordt ervoor aangeklaagd en Alex, die heilig gelooft in de onschuld van zijn broer, bemoeit zich met het onderzoek.

Al snel blijkt dat zijn broer bezig was met in het uiterste geheim twee verschillende stromingen (de katholieke en de oosters orthodoxe stroming) binnen de kerk te verenigen. Belangrijk in de scheiding tussen de twee stromingen is de datering van een relikwie: de lijkwade van Christus. Om deze lijkwade goed te kunnen dateren, is een eigenzinnige wetenschapper en vriend van Simon begonnen een vijfde evangelie te schrijven: een samengesteld verhaal waarin alle informatie uit de vier bekende evangelieën verwerkt zit. Prachtig hoe je en passant heel veel kennis over de tegenstrijdigheden in de vier boeken aangereikt krijgt.

Caldwell weet het meningsverschil prachtig uit te bouwen tot een een spannend verhaal en een goede detective. Voor een buitenstaander ten opzichte van de roomse kerk is het ook verrassend om te horen dat er binnen deze kerk ook wel degelijk grote meningsverschillen zijn.

Een goede thriller, met een setting in het Vaticaan. Dat kennen we van de uitermate succesvolle Dan Brown. Dit is minstens net zo goed, maar wel met veel respect voor de Roomse kerk. Caldwell is ook in staat om met veel kennis van het kerkelijk labyrint lijnen te trekken, maar dan zeer opbouwend, in tegenstelling tot veel andere reli-thrillers diende kennen. Blijkbaar hoef je niet per se een hele kerk verdacht te maken om tot een spannend verhaal te komen. Alleen daarom al vind ik dit boek van Caldwell een aanbevelenswaardig boek.

 

Bestel dit boek nu bij boekhandel Riemer en heb het morgen in huis! Riemer Boekhandel

Auteur: Caldwell, Ian
Titel: Het vijfde evangelie
Uitgever: A.W. Bruna, Amsterdam
Prijs: €
Bladzijden:
Recensent: Jan Jaap Karsten
Genre: Reli-thriller
ISBN: 9789400502680
Waardering: Goed
Taalgebruik: Geen opmerkingen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.